ODKRIJTE A290_ß

Električno konceptno vozilo

EXPERT MODE: ON

Alpine A290_β prinaša novo doživetje vožnje in omogoča preklapljanje iz električnega načina vožnje v Expert mode. Konceptno vozilo Alpine A290_ß tlakuje pot zanesljivi baterijski prihodnosti, hkrati pa svojemu znanemu imenu dodaja nov življenjski slog. Volan v A290_β se neposredno zgleduje pri tistih v enosedežnih dirkalnikih Alpine A470 razreda LMP2 in A523 Formule 1. 

Prvo popolnoma električno konceptno vozilo iz “sanjske garaže” znamke Alpine, A290_β, je edinstveno zaradi svoje arhitekture, prav tako pa tudi zaradi uporabe dovršenih, plemenitih, modernih in tehnoloških materialov.

A290_ß: ROJENA IZ DIRKANJA

Konceptno električno vozilo A290_β, ki ga je francoska zveza za avtomobilski šport FFSA homologirala za uporabo na dirkališčih, je uglašeno do popolnosti. A290_ß je polno presenečenj, ki obetajo nepozabna doživetja za volanom. 

X: SVETLOBNI PODPIS

Svetlobni pečat dveh parov žarometov v obliki črke X na prednjem delu Alpine A290_β do neke mere izhaja iz žarometov ikoničnega A110 in nekdanjih dirkalnih avtomobilov. 

TRIJE SEDEŽI

Po vzoru enosedežnih dirkalnikov ima A290_β voznikov sedež na sredini, kar vozniku zagotavlja občutek popolne povezanosti z avtomobilom. Vendar lahko A290_β prevaža še dva potnika, ki sedita na vsaki strani voznika in sta pomaknjena nekoliko bolj nazaj, da lahko uživata razgled, kakršnega ponuja ta edinstvena razporeditev treh sedežev.

F1 VOLAN

Posebnost je gumb za prehitevanje z oznako OV (overtake), ki omogoča povečanje moči za deset sekund. Gumb za prehitevanje »overtake« bo v vseh prihodnjih povsem električnih modelih znamke Alpine, ki bodo tako imeli neposredno povezavo z avtomobilskimi dirkami in Formulo 1. 

UNIKATEN IN IZRAZIT DIZAJN

V popolnem skladu s alpskim svetom je A290_β navdih našla v gorskem snegu in njegovi čistosti. Njena karoserija je lakirana s prašno belo barvo, ki se pod žarki svetlobe rahlo blešči. Ta kristalni učinek spominja na nežno bleščanje sveže zapadlega snega. V kontrastu s to barvo in namenom spomniti na skalno osnovo gora, so vsi spodnji deli avtomobila – pragovi, krilce spredaj in spodnje obrobe - iz karbona in dodatki modre barve, ki okrepi izjemno tehničen videz avtomobila. Dvobarvna izvedba s kovinsko črnima streho in pokrovom motorja poudarja močan značaj avtomobila in izpostavlja voznikov sedež na sredini. Volan s telemetrično opremo in školjkasti sedeži, aerodinamična oblika in optimizirane odprtine za zajem zraka za hlajenje, sredinski položaj voznika in hidravlična ročna zavora, vse to kaže, da je A290_β polnokrvna potomka dirkalnikov znamke Alpine. Z A290_ß je vse pripravljeno za spektakel!

DVOJNI ODBIJAČ

Oblikovalci Alpine A290_β so se poglobljeno posvetili tudi najmanjšim podrobnostim, da bi povečali aerodinamično učinkovitost in občutke za volanom tega prototipa. Tako so v prednjem odbijaču velike odprtine za dovod zraka, ki izboljšujejo aerodinamiko avtomobila in hkrati tudi hlajenje.

ODSEVNI MATERIALI

Za prevleko zgornjega dela armaturne plošče in volana ter voznikovega sedeža uporabljen poseben odseven material »ultralumen«. Ko nanj padejo žarki svetlobe, ta tehnični material osvetli le bistvene elemente, ki so povezani z užitkom v vožnji, ter ponovno poudari osrednjo vlogo voznika in športnosti.

OBČUTEK POPOLNE POVEZANOSTI

Alpine A290_β ima zasnovo na temelju občutenega zlitja s strojem, saj združuje legendarno strast znamke do avtomobilskega športa in edinstvene občutke vožnje z Alpine. Škrlatna črta, ki se razteza po vzdolžni osi avtomobila, poudarja njegovo moč, hitrost in tehnično dovršenost. Ta črta simbolizira zlitje človeka s strojem. Modra črta na prečni osi avtomobila izraža povezavo med voznikom in potnikoma. Modra barva, ki se preliva v magento, obdaja avtomobil in s tem poudarja tesno povezanost obeh občutkov.

NOV OKUS ŠPORTNOSTI

Športno mestno vozilo, ki ga navdihujejo dirkalniki in oblikovalska študija Alpenglow: to je na kratko povzeto bistvo prototipa A290_β. Njegova arhitektura s tremi sedeži in sredinski položaj voznika to odlično ponazarjata. Bistvo je v tem, da je voznik z vozilom eno, potnika pa nemoteno in v kar največji meri uživata v tej izkušnji. Voznik je povezan s cesto in osredotočen na občutenje vožnje. Potnika, ki sta v vlogi sovoznika, ga opazujeta in uživata v tej izkušnji.

ZABRISANE MEJE MED VIRTUALNIM SVETOM IN RESNIČNOSTJO

Zasnova konceptnega vozila od začetka do konca obsega več kot le njegov fizični razvoj. Ekipa oblikovalcev Alpine pod vodstvom direktorja oblikovanja znamke Antonyja Villaina je destilirala kvintesenco svojih zamisli in jih prenesla v digitalno obliko, v virtualno okolje. Na ta način so ustvarili digitalnega dvojčka vozila, pri čemer so uporabili nove vrste materialov, kar je v fizičnem svetu neizvedljivo. Popolno, ekskluzivno izkušnjo so tako prenesli v digitalno sfero. Tako A290_β ne bo vozil le na resničnih dirkališčih, ampak tudi v simulatorjih vožnje ali videoigrah.

SLEDITE NAM

Sledite nam na družbenih omrežjih in bodite v toku z dogajanjem znamke Alpine v Sloveniji.